Vo všetkých pohoriach sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

16.02.2012 Liptovský Mikuláš

Demänovská Dolina 16. februára (TASR) – Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

„Nový sneh nie je naviazaný na tvrdé vetrom ubité staršie vrstvy,“ spresnil s tým, že lavíny môže na strmých svahoch uvoľniť už malé dodatočné zaťaženie. Hrozia aj prípady samovoľných zosuvov väčších lavín. Dôležitou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je preto znalosť lokálneho zhodnotenia stability snehovej pokrývky.

Dnes ráno na horách všade snežilo, bolo zamračené a najmä v dolinách hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -17 do -9 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor rýchlosťou do 70 km/h, v nárazoch až do 90 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 10 do 30 cm prachového snehu.

Vytrvalý silný vietor rozmiestňuje naďalej nový sneh veľmi nerovnomerne. Predovšetkým na záveterných svahoch navial nebezpečné snehové dosky, vankúše a preveje. Naopak, na viacerých miestach sfúkal až na tvrdý premrznutý podklad horské hrebene.
 

Vyberte región